Ajouter au panier PDF Vrienden der Blinden en Slechtzienden op Facebook

Darko, de beste Bob van Brugge !

Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn

Gino en zijn geleidehond Darko

In Brugge maken we kennis met Gino Vandenberghe en zijn hond Darko. Gino is 57 en lijdt aan de ziekte van Leber, een erfelijke aandoening van de oogzenuw waardoor men weinig tot geen contrast of kleur kan zien.

Gino werd geboren in Roesbrugge bij Poperinge. Op jonge leeftijd verloor hij al zijn vader. Zijn zoon Olivier is op 24-jarige leeftijd omgekomen in een auto-ongeluk en twee jaar later is ook Gino’s zus op jonge leeftijd overleden.

Toen Gino 12 was en zijn zicht erg slecht werd, is zijn moeder met haar gezin naar Brugge verhuisd zodat Gino en zijn broer, die ook slechtziende is, op Spermalie naar school konden gaan.

Darko is de tweede blindengeleidehond van Gino. Hij volgt Nelson op, die nu in een pleeggezin van zijn oude dag geniet, na 13 jaar trouwe dienst. Darko is een speelse reu van drie jaar oud ; zijn moeder was een labrador, zelfstandig en sociaal maar temperamentvol en zijn vader was een typische Duitse Brak, binnenshuis zachtaardig en gehoorzaam maar buitenshuis met een sterk jachtinstinct. Deze kruising maakt van Darko een levendige hond, die in het begin vaak agressief reageerde tegenover andere honden en snel blafte tegen vreemden. Gino heeft een maand of tien nodig gehad om hem te corrigeren en hem te doen luisteren, met de hulp ter plaatse van de begeleiders uit Koksijde. Nu is Darko heel gehoorzaam, trouw en braaf en doet hij zijn werk met trots en met een grote zin voor verantwoordelijkheid.

Een druk sociaal leven

Gino werkt al 40 jaar lang in een beschutte werkplaats in Brugge, eerst als stoelenvlechter, nu als metaalbewerker. Darko gaat iedere dag met hem mee. « Mijn hond kijkt voor mij », vertelt Gino. « Vooral bij schemerlicht 's morgens of 's avonds, maar ook bij felle zon of juist bij regenweer, is het alsof ik door een dikke mist loop en voel ik mij onzeker op straat. Met Darko – en ook met Nelson vroeger – voel ik mij veel veiliger ». Terwijl Gino werkt, brengt Darko de tijd door in een kennel, maar tijdens de pauzes strekken ze altijd even de benen. Ook in zijn vrije tijd trekt Gino er vaak op uit met Darko. Zo gaan ze samen boodschappen doen, nemen ze de trein om op bezoek te gaan bij familie, trekken ze met vrienden naar een voetbalwedstrijd of gaan ze met collega’s van het werk een glas drinken op café. « Ik kan me geen betere Bob indenken dan mijn hond », lacht Gino, « hij brengt me altijd veilig thuis ! ». Af en toe maken Gino en een kameraad van de beschutte werkplaats een langere fietstocht met de tandem waarbij ze onderweg overnachten in een B&B. Dan mag Darko een paar dagen gaan uitrusten bij een vriend.

Ondanks vele tegenslagen, is Gino vol levenslust en humor. « Mijn honden hebben mijn leven een positieve wending gegeven », zegt hij, terwijl zijn trouwe maat zich aan zijn voeten nestelt. «Ze hebben me uit mijn isolement gehaald en zorgen ervoor dat ik sociale contacten kan houden. In mijn buurt kent iedereen ons en als we samen over straat wandelen, spreken de mensen mij altijd aan : hé Gino, alles ok ? Dan lacht het leven me weer toe ».

Portret van Darko

NAAM: Darko
KARAKTER: vriendelijk, waakzaam, rustig, soms speels
HOUD VAN: een hondensnoepje tussendoor
HOUDT NIET VAN: katten en nattigheid (regen)
Darko, geleidehond

 

 

 

IK DOE EEN GIFT

Steun het geïntegreerde dienstenaanbod voor blinden en slechtzienden door het volgende bedrag te schenken :Privacybeleid | Copyright | Wettelijke vermeldingen | Copyright © Les Amis des Aveugles 2018 | Réalisé par Comase info avec CodeWeb

Wij gebruiken cookies om onze website beter te laten werken, surfgedrag te meten en te optimaliseren. U kan onze website verder bezoeken als na uw akkoord.

IK ACCEPTEER  MEER WETEN