Ajouter au panier PDF Vrienden der Blinden en Slechtzienden op Facebook

Onder mijn vleugels -Rik en Falco

Genesteld in het lieflijk glooiende heuvellandschap van Haspengouw, op een steenworp van Maastricht, ligt Riemst. We ontmoeten er de geboren en getogen Riemstenaar Rik Bastiaens (38). “Inderdaad, ik ben een man van de streek”, zegt Rik met enige trots. Hij woont in het vroegere huis van zijn oma, zijn andere grootmoeder woont aan de overkant, zijn ouders wonen “juist achter de heuvel”.
Rik heeft retinitis pigmentosa, een aandoening waardoor men langzaamaan tunnelzicht krijgt, met uiteindelijk volledige blindheid. De aandoening werd bij hem vastgesteld toen hij ongeveer elf jaar oud was. Zijn middelbare schooltijd op het college in Tongeren was daardoor geen lachertje. Sporten was moeilijk, op het bord lezen vrijwel onmogelijk en notities nemen een waar struikelblok.  Toch heeft Rik als opgroeiende jongen jarenlang alle hulp geweigerd. Hij wilde niet met een stok lopen en ging zelfs nog lange tijd alleen met de fiets naar school. “Het enige hulpmiddel dat ik had, was een bril met dikke, oranje glazen”, vertelt Rik. Na het College heeft Rik negen jaar gestudeerd aan het Conservatorium in Maastricht. Dat was een echte verademing. De kleinere klassen en het grotendeels inviduele onderricht waren voor hem als slechtziende immers veel beter geschikt.
De grote omwenteling kwam echter op de dag dat Rik’s zus, die ook retinitis pigmentosa heeft, een aanvraag indiende voor een blindengeleidehond bij het opleidingscentrum in Koksijde. “Dat heeft me letterlijk de ogen geopend”, geeft Rik toe. “Ik begon in te zien dat een geleidehond mij een veel grotere mobilitiet en onafhankelijkheid zou bieden. Daarom heb ik toen ook een aanvraag ingediend. Ik kan nog wel voor een stuk zien, maar met een blindengeleidehond moet je niet beginnen als je al volledig blind bent. Het vraagt tenslotte wat tijd, zowel voor hond als baas, om met elkaar te leren omgaan”.

In 2007 kwam de tweejarige Buddy, een bruine labrador, in Rik zijn leven. Buddy was een aanhankelijke hond, maar hij was tegelijkertijd nogal onstuimig en af en toe te zenuwachtig, vooral als hij op plaatsen kwam die hij niet kende. Toen hij een jaar of acht was, kreeg hij gewrichtsproblemen waardoor het voor hem moeilijk werd om te werken. Tegen het einde van zijn leven kon hij helemaal niet meer lopen en heeft Rik, met pijn in het hart, ervoor gekozen om hem te laten inslapen.

Rik heeft sinds augustus 2012 een nieuwe hond, een fantastische herdoedel van ruim twee jaar oud, die luistert naar de naam Falco. Zijn moeder is een Duitse herder en zijn vader een koningspoedel. Dankzij deze kruising combineert hij het opmerkzame, goedaardige en trouwe karakter van zijn moeder met de waakzaamheid, inzet en leergierigheid van zijn vader. Falco heeft niet meteen de “look” die je van een blindengeleidehond zou verwachten met zijn grote hoofd, zijn hoge poten en vooral, zijn lange, krullende vacht. Maar schijn bedriegt: onder al dat haar zit een bijzonder zachtaardig, intelligent en welwillend dier verstopt!

Inmiddels geeft Rik al meer dan 5 jaar zelf les aan het Conservatorium van Maastricht. Hij doceert muziektheorie aan de Bachelorstudenten, hij werkt met de zogenaamde “talentenklas”, een groep bijzonder begaafde kinderen vanaf ongeveer 10 jaar, en hij is de coördinator van de Onderzoeksafdeling binnen de Masteropleiding. Deze afdeling doet onderzoek naar hoe men met de uitvoering van een muziekstuk bezig kan zijn, hoe men tot een interpretatie komt, hoe men combinaties kan maken met andere kunsten of media. “Dat is allemaal heel boeiend”, vertelt Rik, “maar het leukste vind ik nog les geven. En de kinderen van mijn talentenklas zijn dol op Falco”.
Dagelijks steekt hij de Belgisch-Nederlandse grens over om te gaan werken, soms met de bus, soms te voet, maar altijd met zijn trouwe begeleider, die hem onder de vleugels neemt tijdens het hele  traject. Eenmaal aangekomen heeft Rik zijn gids niet meer echt nodig, want hij kent alle hoeken en kanten van het Conservatorium. “Dus gebeurt het omgekeerde”, lacht Rik. “In de muziekstudio kruipt Falco dan letterlijk onder mijn vleugel waar hij een dutje gaat doen terwijl ik les geef!”.

Muziek is Rik zijn lust en zijn leven. Voor de nabije toekomst plant hij een Europees samenwerkingsproject tussen Maastricht en de muziekacademies van Tongeren, Saarbrück (Duitsland) en Alcañíz (Spanje). Dit project wilt ouders coachen omtrent de manier waarop ze hun kinderen het beste kunnen begeleiden en bijstaan om hun muzikale talent zo goed mogelijk tot ontplooing te brengen.
 

 

 

 

IK DOE EEN GIFT

Steun het geïntegreerde dienstenaanbod voor blinden en slechtzienden door het volgende bedrag te schenken :Privacybeleid | Copyright | Wettelijke vermeldingen | Copyright © Les Amis des Aveugles 2018 | Réalisé par Comase info avec CodeWeb

Wij gebruiken cookies om onze website beter te laten werken, surfgedrag te meten en te optimaliseren. U kan onze website verder bezoeken als na uw akkoord.

IK ACCEPTEER  MEER WETEN