Ajouter au panier PDF Vrienden der Blinden en Slechtzienden op Facebook

Ruben en Lumos

We kennen allemaal Jabbeke van de dagelijkse verkeersberichten : halverwege tussen Brugge en Oostende ligt het nabij de plek waar de E40 naar de zee zich in twee splitst, rechts naar Oostende en links de A18 naar de westkust en Frankrijk. In dit charmante dorp wonen Ruben en zijn hond Lumos.

Ruben werkte als schrijnwerker tot hij enkele jaren geleden getroffen werd door retinitis pigmentosa  (RP). Dit is een aandoening die als kenmerk heeft dat de staafjes, eigenlijk de lichtgevoelige cellen in het netvlies (de retina), afsterven en dat pigment wordt afgezet in de retina.

Vandaar dat men nog relatief scherp kan zien, maar een tunnelzicht krijgt.

Enkele maanden geleden kwam er letterlijk terug licht in het leven van Ruben met de komst van Lumos, wat “licht” betekent in het Grieks. Rubens oudere hond, Makker, is slechts zes jaar oud maar lijdt aan kanker. Zijn ziekte en de zware toegediende medicatie putten hem danig uit dat hij jammer genoeg niet meer als geleidehond kan werken. Lumos is een jonge Labrador van twee jaar oud. Ruben is eigenlijk zijn tweede baasje. Zijn vorige bezitter bracht hem terug naar het opleidingscentrum in Koksijde omdat ze niet goed overeen kwamen. De Vrienden der Blinden, bewust van de neerwaartse toestand van Makker, stelden aan Ruben voor om Lumos over te nemen. Zo gezegd, zo gedaan : het klikte meteen !

Lumos blijkt een uitstekende geleidehond, maar hij houdt zich nog niet altijd aan de regels van het huis! Baasje en beestje moeten elkaar ook nog wat beter leren kennen. Lumos is een echte knuffelaar, altijd opgewekt en enthousiast. Als trouwe vriend gaat hij altijd en overal met Ruben mee op stap. Tijdens hun talrijke wandelingen worden ze vaak aangesproken door andere wandelaars : zij zien Ruben niet als « een blinde », maar als de man met de sympathieke hond. Daarom heeft Ruben er overigens ook een hekel aan om met een blindenstok te lopen, tegen de principes in van onze leerschool...

Lumos (bege)leidt Ruben naar zijn werk of bij het boodschappen doen. Af en toe kan een uitstap er vanaf, en nemen ze samen de bus naar Brugge en vandaar de trein naar Oostende. Eens op een terrasje aan de haven geniet Ruben dan van een portie lekkere zeeslakken en een stevige Duvel onder het goedkeurend toeziend oog van Lumos.

Ruben zelf loopt over van energie en heeft heel wat hobbies. Hij interesseert zich voor motocross en vervaardigt nog altijd meubelen in zijn atelier, vooral stoelen. Maar zijn grootste liefde is toch het boogschieten, dat hij bij toeval en uit nieuwsgierigheid heeft leren kennen.

In zijn tuin staat een schietstand en in zijn woonkamer pronken al talrijke trofeeën die hij in België en in het buitenland heeft gewonnen (Zuid-Korea, Italië, Engeland, Tsjechië). Helaas kan Lumos hem niet naar het buitenland vergezellen omdat noch hond noch baasje daar de weg kennen en dat dus té ingewikkeld zou worden. In de zomer oefent Ruben drie keer per week om zijn precisiesport nog beter onder de knie te krijgen. Het is indrukwekkend om te zien hoe hij zijn schot bijstelt al naargelang van het geluid van de pijl wanneer deze het doel treft of aan de hand van aanwijzingen van een ploegmaat. 

Zei ik dat boogschieten zijn grootste liefde is ? Ik neem mijn woorden terug want dat is Kathleen ! Kathleen werd oorspronkelijk vroegtijdig geboren, op 5 maanden en 3 weken, en woog slechts 870 gram. Waarschijnlijk heeft het licht én de droogte tijdens haar lang verblijf in een couveuse haar ogen beschadigd waardoor ze nu slechtziend is. Kathleen en Ruben hebben elkaar ontmoet op de school voor slechtzienden in Gent. Ze wonen al drie jaar samen en gaan trouwen in juni, waarna ze zullen verhuizen naar hun nieuwe huis dat  momenteel nog in aanbouw is. Ruben en Kathleen hopen ooit kinderen te krijgen, maar eerst willen ze zeker zijn dat Rubens aandoening niet erfelijk overdraagbaar is : dat is pas verantwoordelijkheidszin.

Ruben is de mensen van het opleidingscentrum in Koksijde bijzonder dankbaar voor hun oerdegelijk werk. “Optimist tot in de kist” : dat is de leuze die Ruben hoog in het vaandel draagt. Na een bezoek aan Ruben en Kathleen heb je het gevoel alsof een lichtstraal je hart heeft doorboord !
 

IK DOE EEN GIFT

Steun het geïntegreerde dienstenaanbod voor blinden en slechtzienden door het volgende bedrag te schenken :Privacybeleid | Copyright | Wettelijke vermeldingen | Copyright © Les Amis des Aveugles 2018 | Réalisé par Comase info avec CodeWeb

Wij gebruiken cookies om onze website beter te laten werken, surfgedrag te meten en te optimaliseren. U kan onze website verder bezoeken als na uw akkoord.

IK ACCEPTEER  MEER WETEN