Ajouter au panier PDF Vrienden der Blinden en Slechtzienden op Facebook

Witse, geen commissaris maar houdt wel altijd toezicht!

Rita en haar geleidehond Witse

Rita Delanghe woont in Welden, een klein dorpje in de buurt van Oudenaarde in het groene glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen. Rita is getrouwd en heeft twee kinderen, een zoon die nog thuis woont en een dochter die een vier maanden oude baby heeft. Rita heeft chronische reuma.

Een lange weg

Rita heeft gewerkt tot in 1987 toen ze problemen begon te krijgen met haar gezichtsvermogen. In 2010 was haar zicht zozeer verslechterd dat haar oogarts haar de raad gaf om contact op te nemen met een gespecialiseerde vereniging. Een sociaal assistente ter plaatse sprak haar voor het eerst over de mogelijkheid om een blindengeleidehond te kunnen krijgen. Op die manier is de procedure in gang gezet: eerst is Rita naar Les Amis des Aveugles in Ghlin gegaan waar men haar vertelde dat ze inderdaad in aanmerking kwam voor een blindengeleidehond. Daarna heeft ze een bezoek gebracht aan het opleidingscentrum in Koksijde voor alle nodige formaliteiten. Zo is ze op een wachtlijst terecht gekomen.

“Op 9 juni 2012 kreeg ik te horen dat Witse, een mooie jonge labrador, mijn nieuwe hond zou worden”, vertelt Rita. “Maar op dat moment woonde Witse nog bij een pleeggezin waar hij werd opgevoed en gesocialiseerd”. Uiteindelijk kon Rita op 13 januari 2014 terecht in het opleidingscentrum in Koksijde, waar ze een week lang heeft doorgebracht, samen met Witse. “We zijn direct dikke vrienden geworden», zegt Rita. « Ik had al een andere Labrador, Zita, dus ik was wel al gewend aan een hond. Die week in Koksijde was een heel verrijkende ervaring! De instructeurs waren fantastisch, heel geduldig en hebben een grote kennis van zaken“. De datum van 24 januari 2014 staat in Rita’s geheugen gegrift. Op die dag heeft ze Witse eindelijk mee naar huis mogen nemen.

Drukke dagen

Rita staat iedere ochtend op om 5.30 uur want ondanks haar handicap wilt ze nog altijd de boterhammen smeren voor haar man voordat hij aan de slag gaat als parkwachter op het gemeentelijk domein De Ghellinck in Wortegem-Petegem. Daarna maakt ze wat schoon en gaat ze op bezoek bij haar ouders, die ook in het dorp wonen, ofwel komt haar dochter langs met haar baby. “Witse is nieuwsgierig, maar hij gedraagt zich heel attent en is altijd kalm en voorzichtig als de baby in de buurt is”, vertelt Rita. In de namiddag maakt ze vaak een lange wandeling met Witse. Iedere vrijdag gaat ze steevast met hem winkelen bij Molecule of in de Makro. Rita heeft Witse ook al meegenomen naar de lagere school van het dorp om de kinderen te vertellen over het werk van een blindengeleidehond. Over het algemeen kan Rita overal naar toe gaan met Witse, maar als ze ergens voor de eerste keer komt, belt ze altijd liever even van te voren om te laten weten dat ze met een blindengeleidehond komt. Op één plaats zullen Rita en Witse altijd welkom zijn, namelijk in de B&B van het pleeggezin van Witse in de Ardennen. Rita hoopt er binnenkort samen wat fijne dagen te kunnen doorbrengen.

Portret van Witse

Witse geleidehond NAAM: Witse
KARAKTER: nieuwsgierig, rustig, braaf, direct op zijn gemak met iedereen; hij is een beetje een speelvogel maar als hij moet werken wordt hij meteen serieus en professioneel
HOUDT VAN: met een bal in de tuin spelen
HOUDT NIET VAN: tractors die langsrijden omdat die veel lawaai maken en de grond doen trillen

 

 


 

IK DOE EEN GIFT

Steun het geïntegreerde dienstenaanbod voor blinden en slechtzienden door het volgende bedrag te schenken :Privacybeleid | Copyright | Wettelijke vermeldingen | Copyright © Les Amis des Aveugles 2018 | Réalisé par Comase info avec CodeWeb

Wij gebruiken cookies om onze website beter te laten werken, surfgedrag te meten en te optimaliseren. U kan onze website verder bezoeken als na uw akkoord.

IK ACCEPTEER  MEER WETEN