Ajouter au panier PDF Vrienden der Blinden en Slechtzienden op Facebook

Onderneming voor Aangepast Werk (OAW)

OAW

Sinds 1965 is de Onderneming voor Aangepast Werk (OAW) voornamelijk voorbehouden voor blinden of slechtzienden op de arbeidsmarkt die erkend zijn door de AWIPH en de goedkeuring kregen om in een OAW te werken.

De OAW-werkplaatsen hebben een veertigtal werknemers in dienst. Bijna 70% van het personeel is slechtziend. Ook acht mensen met een andere handicap zijn er tewerkgesteld. Drie niet-gehandicapten staan in voor de omkadering van de activiteiten.

Taken en activiteiten

De OAW combineert twee doelstellingen: een sociaal doel (beroepsintegratie) en een economisch doel (winst).

Werken is een ambitieus doel voor een visueel gehandicapte. Een baan krijgen betekent dan ook heel wat. De OAW wil die mensen hun waardigheid teruggeven en hen zelfstandiger maken.

De OAW is onderverdeeld in vier werkplaatsen:

 • Vlechtwerk : productie op maat en naar model, naast de herstelling van voorwerpen in vlechtwerk.
   
 • Mat- en bieswerk : ambachtelijke herstellingen van alle stoel- of tafelmatten, herstelling van houten zittingen.
   
 • Verpakkings- en afhandelingswerkplaats : het werk wordt in de werkplaats uitgevoerd of op externe sites via onderaannemingscontracten (sectoren: kartonfabrieken, high-end verlichting, medisch materiaal enz.). Deze afdeling verzorgt uiteenlopende taken: assemblage, montage en verpakking van stukken, administratieve sorteer- en inscanningsdiensten, verzending.
   
 • Callcenter : mailings, afspraken vastleggen, tevredenheidsenquêtes, incassodiensten, postverwerking…
   
 • Centrum voor braille-omzetting : het centrum maakt alle informatie toegankelijk voor visueel gehandicapten. De gegevens worden op papier of in elektronisch formaat omgezet. Het gaat om allerlei documenten bestemd voor studenten, ondernemingen, particulieren, openbare of private instellingen (schoolboeken, tijdschriften, reglementen, kranten, menu's, handleidingen, romans…) en dat in vele talen.

De OAW volgt de evolutie van de markten en de noden van bedrijven en particulieren op de voet, zodat ze haar werknemers duurzaam kwaliteitswerk kan aanbieden. Er zijn daarnaast tal van projecten, meer bepaald in de sectoren van de dienstverlening, houtbewerking en callcenters.

Help ons om ons werk voort te zetten voor blinden en slechtzienden die intensiever lijden onder het isolement door een gift te doen of door uw eigen actie te lanceren op ons online donatieplatform. Klik op onderstaande link om naar het platform te gaan.

 

EEN GIFT DOEN

International Guide Dog Federation
Privacybeleid | Copyright | Wettelijke vermeldingen | Copyright © Les Amis des Aveugles 2022 | Réalisé par Comase info avec CodeWeb