Ajouter au panier PDF Vrienden der Blinden en Slechtzienden op Facebook

Dienst voor de opleiding van geleidehonden

Opleidingscentrum voor geleidhonden

De vereniging richtte haar eerste opleidingscentrum voor geleidehonden op in 1946. Twee blinden volgden toen een opleiding aan de Zwitserse school “L’oeil qui voit”. Ze werden zelf opleiders en werden de eerste africhters in Ghlin.

Momenteel beschikt de vereniging over twee centra, een in Ghlin en het ander in Koksijde.

De opleiding, die een emblematische rol voor de werking van de vereniging vervult, wordt wereldwijd erkend en krijgt geregeld persaandacht.

De vereniging ontvangt steeds meer aanvragen uit heel België. Ze kan 17 tot 20 honden per jaar opleiden. De honden worden ter beschikking gesteld van volwassenen vanaf 18 jaar, die blind zijn of een gezichtsvermogen van minder dan 1/20 hebben, en die fysiek en mentaal geschikt bevonden zijn om een geleidehond te hebben en te verzorgen.

In het centrum werken acht instructeurs – blinden, slechtzienden en zienden – die een goede voeling hebben met honden, met visuele handicaps en de mobiliteitsproblematiek.

Taken

De geleidehonden bevorderen de zelfredzaamheid en beroepsintegratie van hun visueel gehandicapte baasjes. Op relationeel vlak zijn het gezelschapsdieren die de eenzaamheid doorbreken en het contact met anderen vergemakkelijken.

Op die manier bieden de centra visueel gehandicapten een zekere zelfredzaamheid en de veiligheid om zich te kunnen verplaatsen.

In de praktijk…

De honden worden op ras geselecteerd. Vroeger waren het vooral Duitse herders, nu vooral labradors, golden retrievers en een enkele keer ook koningspoedels. De instructeur selecteert alleen perfect gezonde, evenwichtige, intelligente en sociale pups.

De opleiding van een geleidehond duurt ongeveer 6 tot 8 maanden. De kostprijs daarvan bedraagt ongeveer 25.000 €. De AWIPH en zijn Vlaamse tegenhanger, de VAPH, of de Brusselse tegenhanger, de COCOF, keren een bijdrage aan de vereniging uit wanneer een geleidehond wordt overgedragen aan een visueel gehandicapte. In aanvulling op die bijdragen ontvangt de vereniging schenkingen van particulieren, dienstenclubs, bedrijven en diverse verenigingen.

Aanvankelijk worden de honden opgeleid op pistes met tal van hindernissen. Vervolgens neemt de instructeur ze mee buiten het centrum, naar stadsomgevingen met een toenemende moeilijkheidsgraad, naar het openbaar vervoer… De opleiding van de honden wordt voortdurend afgestemd op de veranderende stadsinfrastructuren en nieuwe mobiliteitskenmerken.

IGDF

Help ons om ons werk voort te zetten voor blinden en slechtzienden die intensiever lijden onder het isolement door een gift te doen of door uw eigen actie te lanceren op ons online donatieplatform. Klik op onderstaande link om naar het platform te gaan.

 

EEN GIFT DOEN

International Guide Dog Federation
Privacybeleid | Copyright | Wettelijke vermeldingen | Copyright © Les Amis des Aveugles 2022 | Réalisé par Comase info avec CodeWeb