Ajouter au panier PDF Vrienden der Blinden en Slechtzienden op Facebook

ResidentiŽle Dienst voor Volwassenen ďPrinses PaolaĒ (RDV)

ResidentiŽle dienst voor Volwassenen

De Residentiële Dienst voor Volwassenen (RDV) biedt plaats aan meer dan dertig bewoners van wie de – gedeeltelijke of volledige – visuele deficiëntie als de grootste handicap wordt beschouwd. Deze dienst, erkend en gesubsidieerd door de AWIPH, is bestemd voor volwassenen vanaf 18 jaar die eventueel met andere aandoeningen kampen en niet zelfstandig kunnen leven. De vereniging krijgt heel wat aanvragen en hoopt binnenkort haar opvangcapaciteit te kunnen uitbreiden.

De RDV, ondergebracht in hetzelfde park als het rusthuis, biedt een veilige omgeving die de gezelligheid en ontmoetingen – ook met andere generaties – aanmoedigt. Elke inwoner beschikt over een individuele kamer en gemeenschappelijke infrastructuren.

Specifiek opgeleid personeel is 24 uur per dag beschikbaar in het residentiële centrum. Dat personeel bestaat uit een educatief team, een medisch en paramedisch team met inbegrip van een coördinerend arts, een maatschappelijk werkster, een ergotherapeute en een psychologe.

Taken

Het streven naar een betere levenskwaliteit en de naleving van de vertrouwelijkheid en privacy zijn de krachtlijnen van het beleid van de instelling, dat geregeld wordt aangepast met het oog op de diversiteit en de evolutie in de behoeften van de bewoners.

Momenteel is autonomie vaak niet verenigbaar met de realiteit van de inwoners. Daarom richten onze medewerkers zich voornamelijk op een individuele aanpak en het behoud van wat de bewoner reeds heeft verworven. De uitdaging bestaat erin om de keuzes, waarden en noden van elke bewoner te garanderen en ze te verzoenen met de beperkingen en verplichtingen van het leven in gemeenschap.

In de praktijk…

Het educatieve team begeleidt de bewoners intern en bij hun externe contacten. Het team organiseert individuele en collectieve activiteiten. Deze medewerkers spelen een grote rol in de opvang van de bewoners en in de dagelijkse werking van de RDV: ze zien immers toe op de coherentie tussen het project van de instelling en de Geïndividualiseerde Pedagogische Projecten (GPP). Het GPP definieert de noden en motiveringen van elke bewoner, net als de procedures om de doelstellingen te bereiken. Dat project wordt geregeld bijgestuurd in samenspraak met de bewoner en/of zijn omgeving.

De RDV heeft twee prioriteiten:

  • interne en externe pedagogische, feestelijke, culturele en sportieve activiteiten toegankelijk maken voor de bewoners zodat ze voeling blijven houden met de maatschappij 
     
  • de bewoner aansporen tot actieve deelname, zodat hij een sociale rol blijft spelen, aangepast aan zijn mogelijkheden.

Help ons om ons werk voort te zetten voor blinden en slechtzienden die intensiever lijden onder het isolement door een gift te doen of door uw eigen actie te lanceren op ons online donatieplatform. Klik op onderstaande link om naar het platform te gaan.

 

EEN GIFT DOEN

International Guide Dog Federation
Privacybeleid | Copyright | Wettelijke vermeldingen | Copyright © Les Amis des Aveugles 2022 | Rťalisť par Comase info avec CodeWeb